Screenshot_1

egotrip.hr news

Putuje li Hrvatska konačno u smjeru zapada?

8 Jun , 2015  

 

Kada su daleke 2002. pripadnici seksualnih manjina organizirali prvi gay pride ikad održan u Hrvatskoj, sigurno nisu razmišljali koliko će točno godina proći prije nego u potpunosti budu zadovoljni pripadajućim ljudskim i zakonskim pravima koja su im u tom trenutku bila, htjeli mi to priznati ili ne, debelo uskraćena. Dok su u Njemačkoj njihovi zapadni susjedi već 13 godina u kontinuitetu na ulicama Berlina svakog srpnja bez ikakvog incidenta uspijevali ugostiti više od milijun posjetitelja, kod nas je trebalo proći skoro 15 godina kako bi konačno dobili paradu bez razbijenih noseva. Točnije, tek prije nekoliko dana je u Splitu održana povorka ponosa koja je po prvi put protekla u dostojanstvenoj atmosferi, bez ijednog incidenta.

 

Vratimo se malo u ne tako davnu 2005. kada je na mjesto njemačke kancelarke izabrana do tada u ostatku Europe relativno nepoznata Angela Merkel. Koliko se očajnih i ne tako očajnih kućanica uopće usudilo pomisliti na ostvarivanje takvog scenarija u Hrvatskoj? Međutim, zahvaljujući viziji jedne kućanice, upravo taj scenarij se ostvario točno deset godina kasnije. Da nije bilo Jakova Kitarovića, tko zna bi li njegova supruga ikad zauzela ovo časno mjesto u povijesti samostalne i suverene Republike Hrvatske. Da nije bilo Jakova Kitarovića, tko zna bi li za predsjednicu Hrvatske po prvi put bila izabrana žena, a ne čovjek. I to ne obična žena nego žena s ni više ni manje nego dva prezimena.

 

Mnogi će reći kako su navedeni primjeri samo dvije iznimke i kako Hrvatska po pitanju izjednačavanja ljudskih sloboda zapravo ne putuje nigdje, ali niti godinu dana nakon što je austrijsko, a zatim i ukupno Eurosong natjecanje osvojila popularna Conchita Wurst, u Hrvatskoj se dogodila praktički identična stvar. Kruna na izboru za Miss Dalmacije pripala je transrodnom muškarcu. Radi se o Ivani Gudelj iz Imotskog i kako su to lijepo sročili u pripadajućem članku u Slobodnoj Dalmaciji: ”Njezina mrka ljepota i pomalo ratoboran pristup šarmirali su na prvi pogled šaroliki žiri, sastavljen dobrim dijelom također od ljepotica: uz aktualnu Miss Hrvatske Antoniju Gogić i drugu joj pratilju Hanu Bašić bila je tu i Mia Franić, model s međunarodnom karijerom, a svi i sve su se listom složili da nije bilo lako izabrati najljepšu, no da Ivana ipak ima “ono nešto“.

 

Ivani ovom prilikom šaljemo naše najsrdačnije čestitke i poručujemo joj kako ćemo za nju navijati i na izboru za Miss Hrvatske koji će se održati ovog petka u hotelu Omorika u Crikvenici.

 

 

 

op.a. Naravno da mi je jasno kako Ivana zapravo nije transrodni muškarac, ali sama činjenica da na izboru za Miss Nečeg nije pobijedila lijepa žena je ogroman korak naprijed u konstantnoj borbi da društvo u kojem živimo napravimo boljim. Tko zna što je sljedeće, možda na Eurosong jednog dana stvarno pošaljemo nekog zato što ima dobru pjesmu, a ne zato jer je dobra pička?

Lordet ”de mar” Hanžeković, entuzijast prava i recenzent gableca na području Sjeverne Hrvatske

Source priložene fotografije: http://www.slobodnadalmacija.hr/

, , , ,